Carl Johan De Geer-Släkten och slavarna

2018-12-01 - 2019-04-28

11:00 - 17:00

Evenemang Utställning Museum

”Döm om min förvåning när Antonio, en brasiliansk man, berättar för mig att han är ättling till en slav som Louis De Geer låtit frakta med slavskepp till Brasilien på 1600-talet. Detta med stöd av drottning Kristina. Antonio kände att hans eget och hans förfäders öde för alltid var förknippat med namnet De Geer.” 

Denna verkliga händelse är utgångspunkten för Carl Johan De Geers (f 1938) personligt hållna praktik där han sällan drar sig för att ställa svåra frågor om våra gemensamma livsvillkor. Vad vet vi egentligen om svensk kolonialism? På vilket sätt förändrar berättelsen vår syn på ”den svenska industrialismens fader” och kan skuld gå i arv?

Utställningen produceras av Norrköpings Konstmuseum och visas i galleri 5.

 

I anslutning till pågående utställningen visas filmerna Mormor Hitler och jag (16:54) av Carl Johan De Geer samt CJDG, En film om Carl Johan De Geer (1:21:33) av Kersti Grundiz Brennan. Filmen visas varje dag, besök www.norrkopingskonstmuseum.se för mer information.

Norrköpings Konstmuseum är en del av Norrköpings kommun, kultur och fritidskontoret. På Norrköpings Konstmuseum vill vi att konsten ska vara tillgänglig för alla och erbjuder därför visningar två gånger i veckan och ett omfattande pedagogiskt program för skola och fritid. Se www.norrkopingskonstmuseum.se

 

 • Hålltider

  Museet har öppet tisdag-söndag klockan 11.00 - 17.00, onsdagar 11.00 - 20.00

 • Veckodagar

  Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag

 • Adress

  Norrköpings Konstmuseum
  Kristinaplatsen, längst upp på Drottningatan
  60234 Norrköpings

 • Organisation

  Norrköpings Konstmuseum